KRONOLOGI : CATATAN PESAKIT ISEMIK STROKE
Sebulan sudah mak mengalami isemik stroke. Alhamdulillah setiap hari ada sahaja kemajuan dalam diri mak.
Sedikit kronologi kes mak sebagai kenangan pada masa hadapan.

20 Februari 2019

5.30 pagi : Mak ditemui terbaring di hadapan bilik air oleh adik yang kebetulan tunggu van untuk pergi kerja. Melihat keadaan mak, Cik Shima terus sarung stokin vken, wristlet dan juga vcap vken. Mak tak boleh cakap dan bergerak.

6.15 pagi : Mak di bawa ke Jabatan Kecemasan , Hospital Sultan Abdul Halim. Dibuat rawatan pada peringkat awal di Zon Hijau, kemudian terus ke Zon Kuning dan ditahan di wad Transit.

6.00 petang : Doktor discharge mak (plan awal, mak perlu ditahan wad). Disebabkan perubahan positif , mak dibenarkan keluar dan seterusnya di rujuk ke fisioterapi dan cara kerja. Mak dah boleh cakap. tangan dan kaki sebelah kanan boleh gerak tetapi lemah. Doktor sahkan mak mengalami isemik stroke.

21 Februari 2019 

Dapat tarikh mak untuk fisioterapi 13 Mac 2019 dan cara kerja 27.02.2019

Dalam tempoh ni, mak mengadu sakit pinggang. Sekejap okay, sekejap tidak. Cik Shima grab vest (amik combo set).

Rawatan urut dan perubatan Islam juga dibuat. Murah rezeki mak, kerana pelbagai krim dan minyak diberi oleh sanak saudara.

Tarikh cara kerja juga diubah kepada 10.03, 28.03 dan paling latest 28.03 (disebabkan masalah kesihatan). 3 kali dibuat perubahan.


4 Mac 2019
Adik call Cik Shima, minta ambulans datang amik mak. Mak sakit pinggang yang amat. Mak di bawa kecemasan. Mak scan kali kedua.  Kata doktor ada sedikit serpihan di pinggang dan akan direfer ke klinik ortopedik.

3.00 petang : Mak dibenarkan pulang

13 Mac 2019

2.30 petang :  

Mak menjalani rawatan fisioterapi. Alhamdulillah, fisioterapi set satu lagi appointment pada 09 April 2019. Jika tiada masalah, mak dah boleh discharge untuk fisio

17 Mac 2019

10.00 pagi :
Mak di bawa ke klinik ortopedik. Tiada masalah pada pinggang mak dan tulang belakang. Alhamdulillah. Mak dirujuk ke fisio untuk back pain massage. Mak diberi ubat tahan sakit . Dan hari yang sama. Discharge dari ortopedik
Cik Shima juga order vspine vken untuk ikhtiar sakit pinggang mak.


20 Mac 2019
Adik whatsapp Cik Shima bagitau mak dah masuk dapur, masak ikan masak asam. Alhamdulillah.
Mak dah boleh berjalan tetapi bertatih. Tangan dan kaki sebelah kanan semakin kuat. Syukur alhamdulillah.  Semoga kesihatan mak semakin bertambah baik. Hari ni vspine dah sampai, jadi malam ni, mak dah boleh guna.

Kita ikhtiar, Allah yang sembuhkan. In shaa allah.Sepanjang sebulan antara ikhtiar Cik Shima dengan vken ialah stokin vken, wristlet vken, vcap, vest, vmultiple, vspine dan juga Reborn Cream.

Cik Shima juga buka ayat ruqyah untuk pesakit stroke bagi mak dengar terutamanya pada peringkat awal.

Mintak sapuan seperti minyak bidara juga digunakan selain minyak2 yang dibawa oleh sahabat dan saudara mara. Allah, murah sungguh rezeki mak.


Rawatan perubatan tradisional dan Islam juga kami ikhtiar.

Mak juga diberi minum susu tocovid (susu ni di suggestkan oleh sebuah farmasi).


Paling penting juga adalah sokongan dari keluarga dan para sahabat.


25 Mac 2019
 
Moga mak makin sembuh.
**********************************************************
Info Kesihatan
Page  FB : Stokin Vken Utara
Jom Sihat Bersama Vken
Hubungi 0192668244.
*Produk Vken Trave l  - Stokin, Knee Pad, Wristlet*
**********************************************************

You Might Also Like

0 comments