Pameran Dinosour : Petrosains-Dinotrek2pameran dinosour
My Sister sempat berposing di hadapan Balai Seni Negeri
pameran dinosour

Adakah manusia dan dinosour pernah hidup bersama ? Dinosour dan manusia hanya wujud bersama di dalam buku, filem dan kartun. Dinosour pupus kira-kira 65 juta dahulu sementara manusia hanya wujud di bumi kira-kira 200,000 tahun dahulu. Pada pendapat anda, jika dinosour tidak pupus, adakah manusia boleh hidup bersama dengan dinosour?
pameran dinosourApakah yang membunuh dinosour? Di akhir Zaman Cretaceous, 65 juta tahun dahulu, kesemua dinosour menjadi pupus? Adakah ini disebabkan perlanggaran asteriod? Atau perubahan iklim yang disebabkan oleh letusan gunung berapi?
Semua persoalan ini akan terjawab apabila anda mengunjungi pameran Dino Trek2 di Balai Seni Negeri, Alor Setar Kedah. Pameran ini masih berlangsung sehingga Mei 2015. Boleh rujuk entri sebelum ini untuk waktu lawatan.

Selain info tentang dinosour, terdapat pelbagai game interaktif yang menarik. 


Pelbagai mainan dihidang untuk aktiviti anak-anak anda. Selain itu juga, anda boleh mengambil gambar berlatarkangkan zaman dinosour. Percuma sahaja. Gambar tersebut akan dihantar kepada emel anda,

Jom, kita lihat apa yang ada di sana ?

dinotrek
Antara game intreactive yang disediakan. Hanya perlu jawab soalan sahaja. Kalau jawapan salah, jawapan yang betul disediakan. Masa main game ini rasanya yang betul tak sampai lima. 

Hehehe, nampak benar tak minat dengan dunia dinosour ni.
dinotrek  
dinotrek

Yang kat bawah ni ni pulak, boleh lompat , ala-ala main jengket-jengket tuh. Ada soalan yang diberikan, pastu pijak ja jawapan. Dalam hati nak juga lompat, memandangkan ramai pulak kanak-kanak yang berminat bagi jerlah laluan tuh kat depa. Masa amik gambaq ni, saper pun tak ada , tapi bila nak cuba, ramai pulak yang datang. Tak palah, kakak bagi laluan ye adik-adik..:)

dinotrek

Suasana dalam tuh memang best, rupa-rupanya banyak spesies dinosour ni ya, tapi bila baca memang tak simpan dalam kepala. Baca jerlah, lepas baca terus amik gambaq. 

dinotrekdinotrek


dinotrek

dinotrek

dinotrek


Game ni Najiha suka, boleh buh warna -warna pada badan dinosour. Najiha ni baru 1 tahun lebih ja, kan dia faham apa-apa pun lagi, dia cuma seronok nak tekan ja..tapi bagi jer, biarkan sel-sel otak dia berhubung.

dinotrek

Selain game berasaskan komputer, ada juga aktiviti melukis dan mewarna.


dinotrek


Tempat permainann juga disediakan sebelum pintu keluar pameran. Kalau rasa yang bawa anak kecil dan dah larat nak pegang macam kami ni (Najwa dan Najiha memang lasak), bolehlah letak di situ. Comfirm diaorang tak pi mana dah.

dinotrek


dinotrek


Cenderamata juga turut dijual. So, kalau nak beli hadiah atau untuk kenang-kenangan bolehlah beli. Harga masih berpatutan.You Might Also Like

0 comments