5 PUNCA UTAMA SAKIT TUMIT KAKI


LIMA PUNCA UTAMA SAKIT TUMIT KAKI

1.Peranakan Jatuh

Peranakan jatuh juga boleh menjadi penyebab sakit tumit kaki. Keadaan yang berdenyut-denyut malah langsung tak boleh berpijak adalah tanda-tanda yang biasa dialami. Namun untuk mengenalpasti peranakan jatuh, perlu kepada pemeriksaan rahim. Sebab selain sakit tumit, tanda peranakan jatuh juga termasuk sakit pada ari-ari, sakit ketika bersama, kerap buang air kecil, kentut vagina dan angin pada perut

2.Plantar Faciitis

Penyebab sakit tumit yang paling kerap berlaku. Jaringan yang menghubungkan antara tumit dan jari kaki adalah plantar fascia. Plantar Faciitis berlaku bila ada keradangan pada plantar fascia. Puncanya, berat badan yang tak dapat ditampung oleh kaki , jadi akan timbulkan tekanan. Keadaa berdiri dan berjalan terlalu lama juga boleh jadi penyebab. Bila ada tekanan berterusan, jaringan ini akan lemah dan koyak. Keradangan mula muncul menyebabkan kesakitan ketika berpijak.

3.Kekejangan pada betis.

Penggunaan terlalu banyak otot-otot betis juga boleh memberi tekanan pada tumit kaki. Otot betis yang lemah dan ketat juga boleh menjadi punca sakit tumit kaki. Amalan senaman yang konsisten boleh membantu untuk meningkatkan keseimbangan, kekuatan dan fleksibiliti otot betis.

4.Bentuk kaki yang leper.

Postur kaki yang lemah seperti bentuk kaki lepek dan tak sama panjang boleh menimbulkan sakit tumit kaki. Postur kaki sebegini memerlukan pemakaian kasut dan selipar yang sesuai untuk menyokong lengkungan kaki.

Hentakan atau tekanan berulang.

Tekanan berulang ni biasanya berlaku kepada pemain sukan dan individu yang banyak aktiviti lasak. Hentakan kuat dan berulang semasa berlari, terjatuh boleh menyebabkan koyakan pada plantar fascia.

CARA RAWATAN SAKIT TUMIT

Rawatan adalah mengikut punca berlakunya sakit tumit. Sakit tumit boleh hilang. Pesakit perlukan rehat yang cukup, kurangkan pergerakan seperti berjalan dan berdiri. JIka berlaku keradangan, ada yang ambil ubat anti radang. Namun suntikan ni tidak boleh diambil secara kerap. Pesakit juga boleh melakukan fisioterapi dan senaman tapak kaki. Dapatkan bentuk kasut yang sesuai dengan bentuk kaki.


MACAM MANA NAK DAPATKAN PRODUK UNTUK RAWAT SAKIT TUMIT?

Dah tak tahan menanggung sakit tumit setiap hari sehingga sukar bergerak dan berjalan? 

Boleh ikhtiar dengan produk vken.
Bagi permulaan boleh cuba dulu dengan stokin vken.

Setiap kali travel vken, Cik Shima akan pastikan Cik Shima akan sarung vken seperti stokin vken dan wristlet vken.
Whatsapp : 0192668244 (stokin vken utara)You Might Also Like

0 comments