TIPS MEMILIH PETAI
Mem :" Berapa ni?"
CS : "Sepuluh hinggit"
Mem : " Tu dia, hang beli no. Tengok ni, biji dia pun
nipis ja. Hang pi beli , kalau aku tak
beli dah."
CS : " Ala, tak dak biji, makan ja la yang ada biji,
lagipun kesian la mak tengok dia, la ni kita sambil beli sambil bantu"
Mem : "Ya la, agak-agak la..pilih la hat elok
sikit.."
Cik Shima dah mati kutu nak menjawab. Sebenarnya Cik Shima
memang tak pandai pilih petai pun. Jumpa petai, main beli ja. Janji petai dan
nampak biji.
Lepas kejadian tu, Cik Shima pun carilah tips dan petua
pilih petai.
Cara nak pilih petai :
(+) Pilihlah kulit buah yang berwarna hijau dan terlihat
segar. Lihatlah apakah petai memiliki mata menonjol atau tidak ada lubang. Jika
ya, boleh ambil. Jika berlubang, jangan dibeli kerana lubang berkemungkinan ada
ulat didalamya.
(+) Papan petai hitam menunjukkan kulitnya kering. Sebaiknya
jangan ambil.
Jika teringin sangat dan tiada pilihan, pastikan mata petai
menonjol dan tiada lubang
Cik Shima selalu pilih yang papan petai hitam sebab ingatkan
dah matang. Nampaknya salah lah ni.
Jika ada sahabat dalam ni ada tips lain, bolehlah kongsi di
ruang komen ya.
Petai hari tu sudah habis dah dibuat ulam dan juga sambal udang petai.
Sumber gambar : Google
0 comments