Bermalam di Hatyai, kami bermalam di S.C Heritage Hotel. Hotel ni tidaklah secantik semasa kami menginap di Danok. Hotel sana lagi best lah. Tapi tak pa, just untuk stay 1 malam untuk tidur tiada masalah.



 Lepas check in, mandi dan solat, kami keluar untuk makan. Kali ni target ke Asean Night Bazaar.



Sapa kaki shopping, boleh shopping kat sana. Baju untuk yang badan bazar pun ada size.  Cik Shima, memang bukan kaki shopping, jadi tak lah membeli sangat. Lagipun, tengok harga pun macam lebih kurang ja kat Malayisa.

Usha dulu apa yang patut, nanti lepas makan, beli barang. Kami naik tingkat atas bahagian makanan. Memang best makanan di sini. Banyak pilihan. Cik Shima duk nampak seafood especially pinggan ydang, rasa nak amik dah, tapi memandangkan keadaan perut yang kurang selesa akibat laksa petang tadi, Cik Shima tak berani tanggung risiko. Risiko kedua, Cik Shima ada alahan kepada udang-udang tertentu. Jadi akhirnya , Cik Shima batalkan hasrat untuk makan udang.

Nak makan nasi pun tak leh masuk dah, at last Cik Shima amik sontam.

Sotam


Semangkuk, nampak  ja sikit tapi banyak. Memang tak nyesal. Sedap . Air memang minum air masak ja. Dah rasa dehidrat .Lepas makan turun bawah, shopping balik.


Dari parking nak ke Asean Night, akan lalu lorong-lorong . Dah macam pasar malam. Sempatlah kami lepak sambil makan aiskrim dalam kelapa dengan nenas. Depa kata manis, Cik Shima pun beli jugaklah, mak aii...salah faham..dia bagi Cik Shima sebiji  nenas. Manis tu manis, tapi Cik Shima rasa macam Cik Shima pernah makan lagi manis.


Dah tinggal sikit, sampai esok baru habis
Malam tu juga, kami tukar lagi duit kat Money Changer. Dasyat orang Malaysia, sampai habis duit kat Money Changer.

Lepas tu, terus balik hotel dan rehat. Sambung esok untuk hari yang terakhir.
Read More
Tahun baru, tak habis lagi episde Thailand no, punyalah  berzaman.

Chang Puak Camp


Lepas dari Samila Beach,  terus sambung ke Chang Puak Camp. sapa nak naik gajah, bolehlah datang sini . Cik Shima tak dak pun plan nak naik sebab duk dapat posting bagaimana cara diaorg training gajah ni, tak sampai hati la pulak nak naik.

Tapi datanglah jugak ke sini, sebab tak complete pulak dah datang Thailand yang terkenal dengan jolokon Negara Gajah Putih , tak datang pulak ke tempat gajah, ye dak.

Harga Tiket

Masa Sampai sini, hujan. Lembap sikit jalan


Pelantar gajah



Masjid Songkhla

Selepas tu, terus kami ke Masjid Songkhla untuk solat . Masjid nicantik juga, cuma dari segi maintenance kawasan sahaja kurang memuaskan. Alhamdulillah, diizinkan juga untuk solat di sini, lepas solat sempatlah bergambar .

Kebetulan , tema ala-ala pink.










FLOATING MARKET

Dari sini, kami terus ke Floating Market. Sampai sini, Cik Shima tetiba blur tak tahu nak makan apa. Sini, sebenarnya adalah syurga makanan.

Laksa Thailand

Tu lah, padahnya tak set nak makan apa kan, last-last sekali blur. Cik Shima pusing-pusing, sekali tertariklah kat satu ni. tanya orang sebelah (orang Kelantan), dia kata laksa Thailand. ha, Cik Shima ni pantang dengar perkataan laksa, dah hantu laksa kan. Tambah-tambah pulak tak pernah rasa laksa Thai lagi kan.
Ada tiga jenis  kuah. Orang Kelantan, bagitau dia amik kuah ala kari, katanya sedap. Cuma pedas sikit lah. Okay orang Kelantan kan, mesti suka makan manis, bila dia kata pedas, sedap, agak-agak korang Cik Shima try tak, of courselah kan. So, amik satu. Lupa nak amik gambar laksa tu.

Gambar ihsan Google : Cik Shima amik kuah kanan tu

Sekali makan, mak aiii...pedas yang teramat. Ditambah rasa daun apa ntah, tak leh telan. Huhuhu...dan akibat kepedasan laksa ni, Cik Shima tak berani dah nak makan makanan yang lain. Dalam erti kata, mood Cik Shima  memang dah ke laut. Perut pulak dah mula rasa something. Memang Cik Shima tak boleh proceed, nanti apa-apa hal jadi, susah.

Lepas makan laksa tu (tak habih gak), Cik Shima minum ja air kelapa dan terus bersiar-siar area situ. 
Rasa rugi jugaklah, sebab memang datang nak makan kan. Tapi tak palah, mungkin rezeki lain kali kut.








Episode seterusnya - Thailand Day 2 - Dinner 





**********************************************************
Info Kesihatan
Page  FB : Stokin Vken Utara
Jom Sihat Bersama Vken
Hubungi 0192668244.

*Produk Vken Trave l  - Stokin, Knee Pad, Wristlet*

**********************************************************
 






Read More

 

Adakah anda seorang yang pentingkan kesihatan?

Kita sebagai manusia harus sedar bahawa adalah wajib menjaga kesihatan yang telah Allah berikan kepada kita. Kesihatan merupakan satu anugerah yang besar yang telah Allah berikan kepada kita, Nikmat kesihatan itu sebenarnya adalah nikmat yang mahal.


Kita harus sedar juga, bahawa menjaga kesihatan itu haruslah dari kesemua aspek, dari pada pemakanan, gaya hidup juga pemikiran dan jiwa yang sihat . Rohani dan fizikal harus seimbang. 

Kesihatan Kerohanian


Kita haruslah sentiasa berfikiran positif dan singkirkan unsur-unsur negatif yang tidak baik untuk jiwa.  Kita  memerlukan kekuatan diri untuk menepis semua unsur negatif. Dari mana hendak mendapat kekuatan itu? 

Kekuatan itu lah kita dapat daripada semua perkara yang menjadi makanan rohani, seperti solat tidak tinggal, hadiri atau mendengar ceramah-ceramah, melalui pembacaan yang baik-baik dan seumpamanya yang mampu menyumbang kepada hati senang jiwa tenang.


Kesihatan Fizikal


Kita perlu memastikan kita dapat meminimumkan risiko untuk mendapat penyakit. Jaga pemakanan dan gaya hidup. Tapi ada yang lebih utama kebiasaan org lupa. Iaitu kesihatan #DARAH. 

Darah adalah medium utama yang menjadi transport untuk seluruh organ menerima oksigen, khasiat, dan nutrisi yang di perlukan untuk terus berfungsi. 

Namun selain darah kolesterol, logam berat, bakteria, virus dan di rangkum sebagai toksin dalam darah turut beserta menaiki transport itu. Jadi? Boleh imagine kesihatan darah anda sekarang?
.

.
Persoalanya ? Bagaimana hendak membersihkan saluran darah tersebut? Cucuk, makan ubat atau sebagainya. 


Mudah sahaja.

Cik Shima menggunakan produk VKEN.




Bahan-bahan aktif dalam stokin vken mampu untuk memecahkan kumpulan darah yang tidak sihat, dan membantu untuk memulihkan keadaan darah dari yang bertoksin kepada yang lebih bersih dan sihat untuk di salurkan ke organ-organ yang memerlukan. Oksigen akan menjadi semakin banyak dalam darah  jadi , oksigen itu menjadikan kita lebih bertenaga. 


.
Darah menjadi lancar & kuat
Sistem imune bertambah kuat
Kolesterol & toksin yang berkumpul di saluran darah akan dipecahkan. 
Far infrared & ion nano negetif membantu mempercepatkan pemulihan kerosakan di dalam sistem badan kita .
.
.
Stokin ini sangat syorkan kepada mereka yang sangat menjaga kesihatan diri dan keluarga.



Apa kata mereka?



produk vken


produk vken


produk vken


produk vken

produk vken



**********************************************************
Info Kesihatan
Page  FB : Stokin Vken Utara
Jom Sihat Bersama Vken
Hubungi 0192668244.
*Produk Vken Trave l  - Stokin, Knee Pad, Wristlet*
**********************************************************

Read More

Dah masuk tahun baru , tapi tak habih-habih lagi entri tentang Thailand.
Hahhaha..mood nak berblog tenggelam sikit.


Okay, kali ni Cik Shima just nak bagitau tempat-tempat yang Cik Shima pergi semasa di Thailand.

Tarikh : 28 September 2018 (Jumaat)








Tempat ni memang cantik untuk bergambar. Cuma bila dah sampai agak tengahari, panas sikitlah. Tapi gigih jugalah.

Seterusnya, Shah bawa kami ke satu tempat untuk shopping barang-barang kering dan juga makanan untuk di makan. Maklumlah breakfast dalam kereta sahaja. Cik Shima tak ingat nama tempat ni. Tapi lokasinya betul-betul tepi jalan sahaja. Harga ikan bilis dan ikan kering kat sini memang murah.










Dah puas membeli, kami terus bergerak ke Sharmilla Beach. Masa Cik Shima pi, patung ikan duyung, kucing dan tikus masih lagi sempurna. patung ikan duyung sekarang sudah OKU sikit, ekor terputus akibat di bom baru-baru ini.


Makan di Samila Beach





Kenangan Bersama Dengan Duyung Sebelum di bom


Batu seperti buaya








**********************************************************
Info Kesihatan
Page  FB : Stokin Vken Utara
Jom Sihat Bersama Vken
Hubungi 0192668244.

*Produk Vken Trave l  - Stokin, Knee Pad, Wristlet*

**********************************************************
 


Read More

 Ini adalah tanda tanda angin dalam badan.


Sakit kepala
Rasa ketegangan di tengkuk dan pinggang
Selalu menguap/mudah mengantuk.
Rasa lesu/letih/tidak bertenaga.
Selalu rasa kebas/lenguh/sengal.
Mudah marah-marah.
 Perut penuh angin.
 Hilang selera makan.
 Hilang/kurang nafsu ehemm
 Tapak tangan/kaki berasa sejuk.
 Sukar bernafas/nafas pendek.
Tubuh rasa tidak selesa
Kulit kering.
'Muscle spasms' waktu tidur/jaga.

Adakah anda mempunyai tanda-tanda di atas?

Apakah yang lakukan jika anda mempunyai tanda-tanda diatas?

Tahukah salah satu cara paling mudah untuk menyingkirkan #angindalambadan adalah dengan #stokinvken, sarung sahaja.

Cik Shima dah cuba tau. Memang best sangat.

Nikmat Kesihatan Itu Mahal


**********************************************************
Info Kesihatan

Page  FB : Stokin Vken Utara
Jom Sihat Bersama Vken
Hubungi 0192668244.
**********************************************************
 


Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama